Te ei usu, mis juhtub, kui jätate ahju resti puhastamata!

Te ei usu, mis juhtub, kui jätate ahju resti puhastamata!

Hüvasti, küpsetatud jama!

Minu ema ei teinud kunagi puuviljapirukat – kirsi-, õuna-, virsiku- –, mis ei oleks ahjus üle voolanud, jättes kleepuva mahla ahju restidele tilkuma. Õppisin tema vigadest, kuid mul on ikka veel räpased restid tänu sulanud juustule, mis kleepub metallile kümnetest külmutatud pitsadest, mis on otse restidel küpsetatud. Proovisin ahju isepuhastustsüklit, kuid restid ei saanud ikka puhtaks.

Õnneks olen leidnud mitu meetodit, kuidas puhastada ahju restid rasvast ja küpsetatud toidujääkidest ilma suurema kraapimiseta. Allpool on iga meetodi samm-sammult juhised koos näpunäidetega ahju restide puhtana hoidmiseks.

Meetod 1: Ahjupuhastusaine ja prügikott

Mulle meeldib see meetod, sest see tekitab väga vähe segadust. Viin restid väljas terrassile „leotama” ja loputan need siis aiavoolikuga puhtaks. Sama saab teha ka vannis või duši all.

  1. Pane ahju restid suure plastikkotti.
  2. Pihustage neile rohkelt kaubanduslikku ahjupuhastusvahendit.
  3. Sulge kott ja lase restidel leotada vähemalt tund aega või kuni öö läbi.
  4. Võta restid kotist välja ja loputa rasv ja küpsetatud toidujäägid veega maha.
  5. Kuivata mikrokiudlapiga.

Meetod 2: nõudepesuvahend ja kuum vesi

Nõudepesuvahend on rasva ja mustuse eemaldamiseks palju tõhusam kui nõudepesuvahend. See meetod võtab rohkem aega ja võib nõuda veidi kraapimist, et eemaldada viimased kinni jäänud tükid.

  1. Katke vann või kraanikauss vana rätikuga.
  2. Asetage ahju restid rätikule ja lisage piisavalt kuuma vett, et restid oleksid veega kaetud.
  3. Lisage vette 1/2 tassi vedelat või pulbrilist nõudepesuvahendit. Kui teil on ainult nõudepesumasina kapslid, lisage kaks kapslit.
  4. Laske restidel leotada 8 tundi või üle öö.
  5. Laske vesi ära, puhastage restid kraapimissvammiga, loputage hästi ja kuivatage mikrokiudlapiga.
  6. Loputage rätik ja vann või kraanikauss.

Kasutage ahjureestide leotamiseks suurt plastikkasti, et teie kraanikauss või vann ei oleks 8 tundi kasutuskõlbmatu.

Meetod 3: äädikas ja söögisooda

Tõenäoliselt on teil köögikapis äädikat ja söögisoodat, mis segatuna annavad üsna hea ahju restide puhastusvahendi. Äädikas sisalduv äädikhape aitab rasva lahustada ja söögisooda toimib kerge abrasiivina, mis kraabib rasva ära. See meetod on keskkonnasõbralikum, kuid nõuab rohkem jõupingutusi, kui restid on väga määrdunud.

  1. Katke kraanikauss või vann vana rätikuga.
  2. Pihustage restidele rohkelt destilleeritud valget äädikat.
  3. Puistake peale söögisoodat ja laske segul mullitada ja kihistada.
  4. Kui kihistamine lõpeb (tavaliselt 5–10 minuti pärast), puhastage restid harjaga.
  5. Loputage kuuma veega ja kuivatage kiuduvaba mikrokiudlapiga.
  6. Korrata samme, kui restid ei ole säravalt puhtad.

Meetod 4: Bar Keepers Friend

Külastage mis tahes kommertskööki ja leiate sealt purgi Bar Keepers Friend, sest see teeb imet roostevabast terasest pindadele. Kombineerides oksaalhappe, paljudes puuviljades ja köögiviljades leiduva orgaanilise ühendi, ja lehtkivi, mis on kerge abrasiiv, jõudu, on see tõhus ahjurestide puhastusvahend, mis ei vaja leotamist.

  1. Katke kraanikauss või vann vana rätikuga.
  2. Valmistage väikeses kausis Bar Keepers Friendist ja veest pasta. Pasta peaks olema maapähkli võiga sarnase konsistentsiga.
  3. Kasutage väikest harja (hästi sobib küpsetushari), et pasta ahju restidele laiali määrida.
  4. Laske restidel 45–60 minutit seista.
  5. Kasutage küpsetusrestide puhastamiseks küpsetusrestide puhastamiseks mõeldud käsna.
  6. Loputage restid hoolikalt kuuma veega ja kuivatage need.

Küpsetusrestide puhastamise sagedus

Kui te valmistate enamiku sööke kodus, tuleks küpsetusrestid puhastada vähemalt kord kvartalis, et eemaldada toidu jäägid ja rasv, mis võivad põhjustada lõhnu või mõjutada toidu maitset. Harva küpsetavad inimesed saavad hakkama ka kaks korda aastas restide puhastamisega.

Olen õppinud kasutama niiske mikrokiudlapiga restide puhastamiseks kohe pärast pitsa küpsetamist otse restil. Juustukillud on veel pehmed ja kergesti eemaldatavad.

Sõltumata sellest, kas valite siin pakutud leotamise või küürimise meetodi, kaitse alati oma valamut, vannituba või tööpindu vana rätikuga, et vältida restide puhastamisel juhuslikke kriimustusi ja kulumisjälgi.

Nõuanded ahju restide puhtana hoidmiseks

  • Ärge küpsetage otse restidel. Kasutage restidel toidu küpsetamiseks pannil või küpsetuspaberil.
  • Asetage pajaroad ja pirukavormid küpsetuspaberile või silikoonvoodrile, et koguda tilkunud vedelikud.
  • Kui toit jätab restidele plekke, puhastage need võimalikult kiiresti, enne kui need kinni küpsetuvad.

More From Author

7 piirkonda, mille puhastamisest saate rõõmu tunda enne sügise algust

7 piirkonda, mille puhastamisest saate rõõmu tunda enne sügise algust

Mis juhtub, kui puhastate kvartsit valesti? Saladus, mida iga koduomanik peab teadma

Mis juhtub, kui puhastate kvartsit valesti? Saladus, mida iga koduomanik peab teadma