Õige pesemine ja regulaarne hooldus tagavad puidust köögiriistade pika kasutusaja.
Paljudes kodudes on puidust lusikad, spaatlid ja kahvlid. Ida-Soome Ülikooli kodunduse lektor Johanna Hokkanen selgitab, kuidas puidust köögiriistu hooldada, et need püsiksid võimalikult kaua kasutusel.
Uued puidust köögiriistad tuleb enne kasutamist eeltöötleda
Uued puidust köögiriistad tuleb enne kasutamist eeltöötleda. Hoolikas eeltöötlemine hoiab riistad heas seisukorras ja pikendab nende kasutusiga.
Näiteks supermarketist ostetud odavad puidust köögiriistad vajavad eeltöötlemist.
„Kui näiteks poeriiulil rippuv puulusikas on heledat värvi ja kleepuv pinnaga, on soovitatav see enne kasutamist töödelda,” ütleb Hokkanen.
Turul käsitöölistelt ostetud puidust köögiriistad võivad olla eeltöödeldud ja kasutusvalmis, mida tasub ostuhetkel müüjalt küsida.
Puidust köögiriistade eeltöötlemine:
- Vajadusel lihvige puidust pind liivapaberiga siledaks.
- Pese köögiriist käsitsi sooja veega ja pehme nõudepesuvahendiga.
- Lase pestud riist täielikult kuivada.
- Õlita köögiriist toiduainetele mõeldud puiduõliga, näiteks linaseemneõliga. Kaitse pinda näiteks ajalehega õlitamise ajal. Kanna puidust köögiriista pinnale mitu õhukest õlikihti puhta lapiga või rätikuga, kuni köögiriist ei ime enam õli.
- Laske õlil imenduda umbes 15 minutit.
- Pühkige köögiriista pinnalt ära kõik õlised jäägid, et see ei jääks rasvaseks.
Linaseemneõli on kergesti süttiv aine, mis võib spontaanselt süttida. Linaseemneõli pealekandmiseks kasutatud kaltsud tuleb hävitada põletades või panna metallkasti või kaanega ämbrisse.
Puidust köögiriistad ei ole nõudepesumasinas pestavad
Puidust köögiriistu tuleb alati pesta käsitsi kuuma vee ja nõudepesuvahendiga.
Puust köögiriistad kuivavad, muutuvad hapraks ja võivad nõudepesumasinas puruneda.
„Puust esemed ei ima nõudepesumasinas pesuvahendit, kuid masinpesu kõrge temperatuur ei ole neile hea.”
Pärast pesemist kuivatage puidust köögiriistad võimalikult õhulises kohas, soovitavalt püsti asendis. Kui puidust ese jääb pikaks ajaks märjaks, võib see hakata haisema ja selle pinnale võib tekkida hallitus.
Puidust köögiriistu ei tohi jätta pikaks ajaks vette leotama, kuna see ei ole puidule hea. Leotamisel imab puit palju vett, mis võib põhjustada köögiriistade paisumist ja pragunemist.
„Isegi üks tund leotamist on puidust köögiriistade jaoks liiga palju. Parim on puidust riistad pesta kohe pärast kasutamist.”
Õlikanalid, spaatlid ja muud riistad regulaarselt
Puust köögiriistade pinda tuleks õlitada iga kuue kuu tagant, kui riistu kasutatakse igapäevaselt toiduvalmistamiseks.
„Kui kasutate näiteks puust rullimispulka küpsetamiseks harvem, piisab sellest, kui õlitada seda üks kord aastas,” soovitab Hokkanen.
Lisaks linaseemneõlile võite kasutada ka linaseemneõli, mida saab osta ehituskaupadest. Ikea puiduõli sisaldab mittetoksilist parafiiniõli, mis sobib puidust köögiriistade õlitamiseks.
Toiduõlid, nagu oliiviõli, ei sobi õlitamiseks, kuna nende rasv muutub tavaliselt köögiriista pinnal räästunuks ja hakkab haisema.
Puust köögiriistade ökoloogiline hooldus
Lõhnavad puidust köögiriistad saab desinfitseerida piiritusäädika abil, mis eemaldab bakterid riista pinnalt.
Piiritusäädikat saab kasutada nagu pesuvahendit: valage see märjale köögiriistale, harjake pinda nõudepesuharjaga ja loputage veega.
Puit on tundlik materjal, mis imab värve. Näiteks kurkum ja karri värvivad puidust köögiriistad kergesti kollaseks ja punapeet värvivad need lillaks.
Köögiriistade pinnalt saab lõhnu, toidujääke ja kangekaelseid plekke eemaldada jämeda meresoola ja poole sidruniga.
„See on puidust esemete õrn puhastusmeetod, kus sool toimib puhastusainena ja sidrun eemaldab lõhnad ja värskendab.“
Kergelt kleepuvad puidust köögiriistad saab taastada endisesse hiilgusesse, lihvides pinda liivapaberiga. Värviplekke saab proovida ka liivapaberiga maha hõõruda.
Puidust köögiriist on jõudnud oma eluea lõppu, kui see haiseb ja lõhna ei saa kuidagi eemaldada. Riista tasub asendada ka siis, kui materjal on pehmenenud ja muutunud rabedaks ning sellele on tekkinud praod.