Valmistuge juba praegu küpsetamishooajaks!
Ma armastan küpsetamist ja kokkamist – seda kinnitab ka mu küpsetusplaatide seisukord. Tundub, et olenemata sellest, kui hoolikalt ma neid küürin ja leotan, jäävad neile ikkagi põlenud tumedad laigud, eriti servades. Küpsetamishooaja lähenedes – ja kuna ma ei soovinud osta uut pannide komplekti – otsustasin ma oma küpsetusplaadid sügisel põhjalikult puhastada.
Aga kuidas on kõige parem eemaldada kõik need inetud tumedad plekid ja saada küpsetuspannid uuesti uue (või vähemalt peaaegu uue) seisukorda? Proovisime kahte soovitatud meetodit ja leidsime selge võitja.
Küpsetuspannide puhastamine söögisooda ja vesinikperoksiidiga
See on küpsetuspannide puhastamise meetod, mida soovitame, ja sellel on palju häid külgi. Tõenäoliselt on teil kodus juba kõik vajalik küpsetuspaberi puhastamiseks – ja kui ei ole, siis on need koostisosad väga odavad. (Ma pidin minema ostma veidi vesinikperoksiidi ja suur pudel maksis 99 senti!)
Kandsin küpsetuspaberi ja vesinikperoksiidi (mõlemast kaks kihti) rikkalikult peale ja lasin mõnda aega mõjuda. Paar tundi hiljem hakkas osa söögisoodast pruuniks muutuma – justkui oleks see juba osa mustusest eemaldanud.
Pärast nelja tunni möödumist (kuigi soovitame võimaluse korral oodata öö läbi) asusin tööle niiske küürimissvammiga – ja olin šokeeritud, kui palju tumedat mustust söögisooda ja vesinikperoksiid ühe lihtsa pühkimisega eemaldasid. Kõrvetasin veidi tugevamalt ja mõned tõeliselt mustad plekid tulid ära. Ja harjaga? Ütleme lihtsalt, et oli rahuldust pakkuv vaadata, kuidas kõik see ära pesti.
Arvan, et kui oleksin segu kauem (näiteks öö läbi) seisma jätnud, oleks tulemus olnud veelgi parem. Aga sellel pannil, mis oli minu kogus kõige halvemas seisukorras, jäid pärast töötlemist alles ainult tumedad plekid nurkades.
Küpsetusplaatide puhastamine Bar Keepers Friendiga
Bar Keepers Friend mainiti Redditi teemas kui võimalik lahendus küpsetusplaatide puhastamiseks. Kui te pole seda kasutanud, siis see klassikaline puhastusaine on valge pulber, mille toimeaineks on oksaalhape (mis leidub rabarberis ja spinatis). Teisisõnu, seda on ohutu kasutada paljude erinevate asjade puhastamiseks kodus.
Lugege kindlasti hoolikalt pakendil olevaid juhiseid, kuna Bar Keepers Friend ei sobi kasutamiseks mõnede materjalide puhul, nagu marmor või graniit. Enne kui kasutate seda kallitel esemetel, võiksite seda proovida väikesel, märkamatu kohal.
Järgisin pakendil olevaid juhiseid ja puistasin toodet rikkalikult märjale küpsetuspaberile, seejärel asusin tööle kraapimissvammiga. Pärast mitme minuti pikkust jõupingutust olid mõned plekid eemaldunud, kuid suur osa tumedatest laikudest oli alles jäänud. Loputasin, puistasin uuesti toodet peale ja lasin 10 minutit mõjuda, seejärel proovisin uuesti – ja uuesti, kuigi osa pruuniks muutunud laikudest oli eemaldunud, olid mu pannid servadest ikka veel väga tumedad. Kolmas katse, pärast 30-minutilist ootamist, andis veidi paremaid tulemusi. Kuid alles neljandal katsel, kui ma kasutasin Bar Keepers Friend’i ja pesukäsna asemel harja, hakkasid tumedad laigud tõesti eemalduma. Pärast seda lõpetasin: mu pann on servades ikka veel tumedam, kuid kindlasti palju puhtam kui enne.
Kas on tõesti vaja eemaldada küpsetatud rasv?
Kui soovite, et teie pannid näeksid välja nagu poest ostetud, mis on ideaalne sotsiaalmeedia videote jaoks või teie enda rahulolu jaoks, on mõistlik teha selline põhjalik puhastus.
Kuid nagu paljud Redditorid märgivad, on see patina omamoodi „maitseaine”, mis tekib õli kogunemise tõttu (natuke nagu malmpannil). See tumenemine aitab toidul kiiremini pruunistuda ja takistab toidu kinni kleepumist – mis tähendab, et teie küpsetamine ja toiduvalmistamine võib tegelikult parem olla ja puhastamine on ka lihtsam. (Ja jah, tumeneva panniga on täiesti ohutu edasi küpsetada.)
Kui teete midagi eriti määrivat, soovite külalistele ilusat serveeringut või tahate lihtsalt varjata tumedad laigud oma sotsiaalmeedia fännidelt, võite panna pannile silikoonist küpsetusmatti, tükk pärgamentpaberit või alumiiniumfooliumit, et luua kiht toidu ja küpsetusplaadi vahele. See muudab puhastamise ka lihtsamaks.
Aga mina lasen oma küpsetuspannidel patina tagasi tekkida – loodetavasti just õigel ajal, et saaksin alustada oma pühadepüha küpsetamismaratoniga. Mõnikord tasub veidi laiskus ära!