Määrdunud nõudepesulapp ei puhasta, vaid levitab baktereid köögi pindadel. Selle asemel, et see ära visata, saate bakterid eemaldada, pesemalla seda korralikult.
Paljudes kodudes on köögirätiku eluiga nädalatest kuni kuudeni. Pärast seda visatakse rätik ära. Tegelikult on rätik bakteritest tulvil palju varem, kui paljud inimesed arvavad. Köögirätikud võivad sisaldada E. coli baktereid, salmonellat ja isegi fekaalseid aineid.
Martta Assotsiatsiooni koduhoolduse ja elamumajanduse eksperdi Teija Jerkuni sõnul võib köögipuhastuslapide eluiga oluliselt pikendada, kui neid vajaduse korral puhastada.
Õige puhastusmeetodiga võib määrdunud lapike muutuda uueks. Hästi hooldatud lapike peaks kestma mitu kuud, mis on keskkonnasõbralik ja säästab raha.
Kuidas hoida nõudepesulappi puhtana
Nõudepesulappe tuleks pärast iga kasutamist veega pesta ja loputada. Kui köögirätik vajab põhjalikumat puhastamist, on Jerkkul kaks nõuannet.
„Võite puhastuslappe mõnda aega potis keeta. Lisage veele lihtsalt veidi pesupulbrit,” soovitab Jerkku.
„Lisaks saab määrdunud ja hallituse haisvaid riideid pesta pesumasinas 60 kraadi juures.”
Millal tuleks köögirätik ära visata?
Lõpuks saabub aeg, mil köögirätik on viimast korda kasutusel olnud. Kui keetmine või masinpesu ei värskenda köögirätikut, on aeg see ära visata.
Hingav riie ei haise
Selleks, et puhastuslapid püsiksid kaua heas seisukorras, on oluline tähelepanu pöörata ka nende materjalile. Soovitav on valida materjal, mis kuivab kergesti. Niiske riie, mis jääb seisma, hakkab kergesti lõhnama.
„Valige köögi- ja nõudepesulapid, mis kuivavad kergesti. Riputage riie kuivama hästi ventileeritavasse kohta, et see püsiks värske,” ütleb Jerkku.
Lõppkokkuvõttes on parima lapitüübi valik maitse küsimus.
„Õhukesed lapid, näiteks šifoonist lapid, kuivavad kiiremini. Käsnalaadsed lapid imavad niiskust paremini.”
Pidage meeles
Jerkku tuletab meelde, et pole mõistlik kasutada köögirätte siin-seal pühkimiseks.
Köögis on hea kasutada eraldi rätte. Kodus mujal peituvad bakterid ei ole teretulnud toidu valmistamiseks kasutatavatel pindadel.