Kui hommik algab klaasi sidruniga veega, peetakse seda kasulikuks harjumuseks. Kuid mitte kõik ei tea, kuidas see mõjutab seedesüsteemi.
Gastroenteroloogid uurisid sidrunivee mõju mao limaskestale. Selgus, et regulaarne tarbimine võib nii aidata kui ka kahjustada.
Väikestes kogustes stimuleerib sidrunhape maomahla tootmist. See parandab toidu seedimist ja kiirendab ainevahetust.
Samuti aitab sidruniga vesi mao õrnalt puhastada. See aitab vabaneda toidujääkidest ja vähendab puhitusriski.
Kuid kõrgenenud happesuse korral võib selline jook põhjustada ebamugavust. Eriti kehtib see gastriidi või haavandiga inimeste puhul.
Arstid soovitavad sidrunimahla lahjendada suure koguse veega. See vähendab happe kontsentratsiooni ja muudab joogi ohutumaks.
Kui joote sidrunivett tühja kõhuga, on oluline jälgida organismi reaktsiooni. Kui tekib põletustunne või valu, tuleks joomine lõpetada.
Samuti mõjutab sidrun raua ja vitamiinide imendumist. See tugevdab imendumist, eriti koos taimse toiduga.
Mõned patsiendid märgivad söögiisu paranemist ja raskustunde vähenemist pärast sööki. See on seotud ensüümi aktiivsuse aktiveerumisega.
Kuid regulaarsel tarbimisel on oluline kaitsta hambaemaili. Hape võib seda järk-järgult hävitada, eriti sagedase kokkupuute korral.
Parem on kasutada toru ja loputada suud pärast joogi tarbimist. See vähendab emaili kahjustamise riski ja säilitab hammaste tervise.
Sidrunivesi ei ole universaalne vahend, vaid osa tasakaalustatud toitumist. Selle kasulikkus sõltub annusest ja individuaalsetest eripäradest.