Lükkame ümber peamise müüdi munade keetmise kohta soolaga: mis tegelikult toimib

Lükkame ümber peamise müüdi munade keetmise kohta soolaga: mis tegelikult toimib

Soola lisamine vette munade keetmisel on harjumus, mis on edasi antud põlvest põlve. Paljud usuvad, et see aitab koorikut kergemini puhastada, kuid tegelikud põhjused on palju huvitavamad ja seotud keemia põhiseadustega.

Egg Boardi eksperdid selgitavad, kuidas see lihtne toiming muudab oluliselt keetmisprotsessi.

Mida sool tegelikult teeb? Teaduslik selgitus

Ekspertide sõnul täidab sool mitu olulist funktsiooni:

  • Tõstab vee keemistemperatuuri. See kiirendab keetmist ja tagab ühtlasema küpsemise.
  • Kiirendab valgu koagulatsiooni. Kui koorik on pragunenud, koaguleerib soolane vesi väljuv valgu koheselt, „sulgedes” pragu ja takistades selle levimist. See efekt on sarnane äädika toimega pashote munade valmistamisel.

Müüdi kummutamine: mis pistmist on siin puhastamisega?

Vaatamata levinud arvamusele ei mõjuta sool puhastamise lihtsust, kinnitab tudogostoso.com.br. Eksperdid kummutavad selle müüdi ja nimetavad tegelikud tegurid, mis aitavad mune tõepoolest kergesti ja kiiresti puhastada:

  • Munade vanus: Mida värskem muna, seda raskem on seda puhastada. Kergelt „laagerdunud” (mõne päeva vanused) munad on palju lihtsam puhastada.
  • Järsk jahutamine: Keedetud munade viivitamatu kastmine jäävettesse pärast keetmist on peamine saladus. Järsk temperatuurikõikumine eraldab membraani koorest.
  • Keetmismeetod: Keetmise alustamine juba keevas vees, mitte külmas, hõlbustab ka hilisemat puhastamist.

Praktilised soovitused: Kuidas ja miks seda teha?

Kuigi sool ei aita mune puhastada, on selle kasutamine siiski äärmiselt kasulik. See takistab valgu kadu mikroskoopiliste pragude kaudu ja parandab valmistoote välimust.

Lühike juhend ideaalse tulemuse saavutamiseks:

  • Proportsioon: Kasutage 1 supilusikatäit soola 1 liitri vee kohta.
  • Toime: Sellest piisab valgu koagulatsiooni kiirendamiseks, ilma et see muudaks muna maitset.
  • Tulemus: Korralikud, terved keedetud munad ilma „äärte” ja välja voolanud valgu.

Seega muutub tavaline sool kulinaarsest harjumusest teaduslikult põhjendatud vahendiks muna veatuks keetmiseks.

Rating
( No ratings yet )