Enamik inimesi hoiab leiba just seal, kuid see on vale: teadlased rääkisid, kus toode kiiremini kõveneb

Enamik inimesi hoiab leiba just seal, kuid see on vale: teadlased rääkisid, kus toode kiiremini kõveneb

Leib rikneb mitte ladustamise, vaid vale hoiukoha tõttu. Kõige levinum viga on leiva panemine külmkappi. Selle asemel, et säilitada värskust, kiirendab see ainult vananemisprotsessi.

Temperatuuril +1 kuni +5 °C algab leivas tärklise kristalliseerumine. Just seetõttu kaotab leib kiiresti oma pehmuse ja kõveneb, isegi kui välispind ei ole veel kuivanud.

Vesi jaotub ümber, leiva sisu muutub kõvaks ja hapraks ning maitse kaob. Selle tulemusena saate aromaatse värskelt küpsetatud leiva asemel kuiva ja kõva toote.

Külmkapp ei ole leiva sõber, vaid selle peamine vaenlane. Teaduslikud uuringud tõestavad, et külmas kõveneb leib kiiremini kui tavalises toatemperatuuris. Põhjuseks ei ole niiskuse kadu, vaid tärklise struktuuri muutus.

Isegi tihe pakend ei aita: pakendi sees toimuvad samad protsessid. Veelgi enam, kui leib on juba hakanud riknema, külmkapp ainult „külmutab” probleemi. Kui leib välja võtta, ilmub hallitus uuesti.

Optimaalne keskkond leivale on umbes +20 °C, paberkott või riidest kott. Sellistes tingimustes säilitab leib oma maitse, ei muutu ega kaota tekstuuri.

Kas leiba on vaja kauem säilitada? Külmutamine on ainus usaldusväärne variant. Temperatuuril alla –18 °C kristalliseerumisprotsessid peatuvad ja toode jääb värskeks. Oluline on ainult sulatada seda loomulikul viisil – toatemperatuuril, ilma mikrolaineahjuta.

Külmkapp sobib hästi köögiviljade või kõrge niiskusesisaldusega toodete jaoks, kuid leiva jaoks on see kahjulik. Isegi viilutatud leib kaotab seal kiiresti maitse: servad kuivavad ja keskkosa muutub kleepuvaks.

Õige pakendamine ja soe keskkond – see on värskuse säilitamise saladus. Pange tähele: leib vajab õhku, aga mitte külma.

More From Author

Ei ole roheline ega valgendaja: 3 lusikatäit kaussi – ja vanim tüll muutub laitmatult valgeks

Ei ole roheline ega valgendaja: 3 lusikatäit kaussi – ja vanim tüll muutub laitmatult valgeks

Efekt üllatab isegi professionaale: mis juhtub, kui panna loorberileht suhkrutoosi

Efekt üllatab isegi professionaale: mis juhtub, kui panna loorberileht suhkrutoosi