Suve lõpp toob kaasa ka viimase tomatisaagi, mis kodus tihti suurtes kogustes esineb. Sellisel hetkel tekib keskne dilemma: mida nendega teha ja kuidas neid võimalikult kaua säilitada? Selleks on selged reeglid.
Kuigi inimeste seas levib kaks „kindlat” teooriat tomatite hoidmise kohta külmkapis või vastupidi, korvis köögilaual, on mõlemal oma puudused, mis võivad meid ilma jätta aia viljadest. Seetõttu on hea selgitada, mida tomatid tegelikult vajavad ja miks. Ja võime juba ette öelda, et nad on üsna nõudlikud.
Kindlasti mitte külmkapis!
Kui soovite tomateid säilitada, siis külmkappi parem mitte panna. Ekspertide sõnul on see halvim võimalik säilitamismeetod. Põhjuseks on keemilised protsessid, mis toimuvad kauni punase (või kollase) koore all. Madalad temperatuurid hävitavad ensüümid, mis vastutavad suhkrute moodustumise eest. Need mõjutavad aga oluliselt tomati maitset. Lisaks peatub ka iseloomulike hapete ja aromaatsete ainete tootmine, ilma milleta tomat kaotab oma unikaalsuse. Mõne päeva pärast võtame külmkapist välja mitte mahlaka, maitsva ja lõhnava vilja, vaid igava ümmarguse eseme. Seda me kindlasti ei taha.
Jahuja ja maitsetu
Madal temperatuur kahjustab ka tomati rakuseinte tugevust, nii et kõigi selle heade omaduste kaotuse juurde võib lisada ka muutumise jahujaks ja hiljem isegi pudruks, ilma võimaluseta naasta algsesse ahvatlevasse seisundisse. Kuigi külmkapis need tõesti kauem säilivad, ei saa me säilitamise lõpus enam isegi tomatitest rääkida.
Hea, aga ainult hetke…
Kõikide mainitud aspektide seisukohalt on korv köögilaual parem, viljad säilitavad maitse, lõhna ja struktuuri, kuid loomulikult kiirema riknemise hinnaga. Küsimus on siis selles, kui palju neid meil on ja kui kiiresti suudame need viimase tükini ära töödelda. Veidi pikem säilivusaeg on neil siis, kui hoiame neid varre allapoole, mis takistab vee kiiret aurustumist ja aeglustab võimaliku mädanemise protsessi. Probleem võib aga tekkida suurema viljade kogunemise korral, mida korvides või kausis tõenäoliselt vältida ei saa.
Ideaalne lahendus
Kuidas saame siis valida tõeliselt ideaalsed tingimused? See ei ole nii keeruline, kui eelmistest ridadest võiks arvata. Kui teil on akendeta köök, olete tegelikult võitnud. Just seal on „õige” jahedus, et tomatid ei mädaneks, kuid säilitaksid samal ajal oma maitse ja aroomi. Selline ruum ei tohi olla liiga niiske, kuid ka mitte kuiv, samas kui pime keskkond on tomatitele ainult kasuks. Otsesed päikesekiired soodustavad küpsemisprotsessi jätkumist, mida me enamasti ei soovi. Samuti on soovitatav tagada hea õhuringlus puuviljade vahel. Ärge laduge neid seetõttu suureks kihiks.
Mida suudab üks banaan?
Lõpetuseks veel üks nipp, mis sobib kõigile, kes on kunagi pidanud koristama ebaküpsed tomatid. Piisab ühest banaanist, mis on tuntud oma etüleeni tootmise poolest, mis on küpsemist soodustav gaas. Pange see koos roheliste tomatitega paberkotti ja siis võite vaid vaadata, kuidas roheline värv kaob ja muutub ilusaks punaseks.